Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη για τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

• Απευθυνόμαστε σε σας, τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχοντας πλήρης συναίσθηση ότι απευθυνόμαστε σε ένα χώρο που αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας.

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής. Για μας δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της  βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, επιμένουμε και σε όλους τους τόνους υπογραμμίζουμε: Η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχει τη συνέχιση αυτών των πολιτικών. Η αποφυγή της χρεοκοπίας και η σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε, με δυσανάλογα μεγάλο κοινωνικό κόστος, δεν οδηγεί σε ανασυγκρότηση και ανάκαμψη.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτός ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιος και ούτε οικονομικά αποτελεσματικός. Έχει επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως δεν υπάρχει μια πραγματική πορεία εξόδου από την κρίση. Και συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης να καλλιεργεί μια υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μια χρόνια στασιμότητα , όπου με ασθενική ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας, χωρίς δυναμική, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, θα αναπαράγεται η κρίση.

Αυτή τη στιγμή το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει οξύ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, τα εισοδήματα μειώνονται, τα έξοδα διαβίωσης είναι πιεστικά, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί, οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι και εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την πρόσβαση τους στο σύστημα υγείας. Στην ελληνική κοινωνία η απαισιοδοξία μονιμοποιείται.. Η εμφανής αναποτελεσματικότητα προς την κατεύθυνση της ανάταξης δημιουργεί μια ροπή σε λαϊκιστικές πολιτικές και ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

Είναι αναγκαία μια συνεκτική πρόταση εξόδου από την κρίση που θα υπερβαίνει και τις συντηρητικές πολιτικές και το λαϊκισμό.
Υποστηρίζουμε  μια νέα πορεία της χώρας . Δεν επενδύουμε στην αποτυχία και την επιδείνωση της κατάστασης. Παρεμβαίνουμε σε κάθε ζήτημα, πόσο δε μάλλον στα κεντρικά αυτά ζητήματα με γνώμονα τις βέλτιστες λύσεις.

Πρώτη και βασική  επιδίωξη πρέπει να είναι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κύρια σημεία πρέπει να είναι:

Η κάλυψη του  χρηματοδοτικού κενού 2014-15 χωρίς νέα επιβαρυντικά μέτρα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Η κάλυψη μπορεί να γίνει με  χρονική μετακύλιση των ομολόγων 4,4 δις ευρώ που δόθηκαν από το δημόσιο και λήγουν το 2014 για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έναντι προνομιούχων μετοχών , καθώς και με  μετακύλιση των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.
Η αναδιάρθρωση του χρέους. Οι προτάσεις μας για την χρονική επιμήκυνσή του και κυρίως για τη μείωση των επιτοκίων φαίνεται ότι αποτελούν κοινό τόπο στο Eurogroup. Όμως αυτό δεν φτάνει. Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο πρέπει η απομείωση να είναι σημαντική. Για αυτό θεωρούμε αναγκαία την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τον ESM.

Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και να συνδεθεί με την κοινωνική προστασία.
Στην κατεύθυνση αυτή εμείς προτείνουμε , παράλληλα με την ρεαλιστική «προσγείωση» των δημοσιονομικών στόχων , να εξαιρούνται οι  δημόσιες  επενδύσεις από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στη νέα συμφωνία πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση επιστροφής εφεξής  στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος από το πρώτο ευρώ και όχι από το ποσό της υπεραπόδοσης – υπερκάλυψης των στόχων. Είναι ένα δίκαιο αίτημα. Το διεκδικούμε. Και ας μη μας λένε ότι δεν γίνεται. Διότι και το ισχύον 70% από την υπεραπόδοση ,  στο οποίο στηρίζουν την επικοινωνιακή  πολιτική τα κυβερνητικά κόμματα , ήταν πρόταση και όρος που έθεσε η ΔΗΜΑΡ.
Η αντιμετώπιση των μικρών επιχειρήσεων αποτελούσε πάντα μια πρόκληση για την Αριστερά.
Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε ότι η διάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις πολιτικές ως σταθερή  παράμετρος. Πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολιτική επιδοτήσεων και ενισχύσεων, στους αναπτυξιακούς νόμους κ.ο.κ

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας , θα έλεγα και της βαλλόμενης μεσαίας τάξης.

Σήμερα είναι αναγκαία μια επιχειρηματικότητα με εξωστρέφεια. Με έμφαση στην παραγωγή. Παραγωγή προϊόντων ή προσφορά υπηρεσιών με βλέψεις απόκτησης μεριδίου αγοράς και στο εξωτερικό. Με ενσωμάτωση καλών πρακτικών. Ανταγωνιστική. Με τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή συγκυρία. Η εσωτερική κατανάλωση είναι και αυτή κρίσιμο μέγεθος και με σειρά αλλαγών μελλοντικά θα ενισχυθεί, όμως χρειάζεται και εξωστρέφεια.

Γνωρίζουμε τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου σας.
Το πρόβλημα της ρευστότητας, το ζήτημα με τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τον ρυθμιστικό πληθωρισμό που στέκεται εμπόδιο στο επιχειρείν, την δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία , καθώς και την φορολογική επιβάρυνση που υφίσταται ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Το μεγάλο κόστος από την ακριβή ενέργεια, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη υποστηρικτικών μηχανισμών του κράτους.

Αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα και προτείνουμε λύσεις. Λύσεις συγκεκριμένες και εφικτές.  Οι ομιλητές μας  θα παρουσιάσουν διεξοδικά την πρότασή μας.

Επιτρέψτε μου τελειώνοντας να σταθώ στο γενικό πολιτικό πεδίο. Το πραγματικό δίλημμα των επερχόμενων ευρωεκλογών δεν είναι εντός η εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.
Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Με άξονα της αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και το πέρασμα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα παράγει προστιθέμενη αξία και θα διαχέει τις ωφέλειες σε όλους.
Οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν σταθμός και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για λύσεις που θα υπερβαίνουν το σημερινό συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών. Για αυτό χρειάζεται ισχυρός προοδευτικός πόλος.
Εμείς , η Δημοκρατική Αριστερά, προχωρούμε στη συγκρότηση της πολιτικής συμπαράταξης με άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικης οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου. Συγκροτούμε την συμπαράταξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Στόχος μας είναι μέσα από τις συμμαχίες που συγκροτούμε να ισχυροποιήσουμε εναλλακτικές προτάσεις οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής και να διαδραματίσουμε σημαίνοντα ρόλο σε μια νέα πορεία της χώρας προς όφελος της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...